+386 1 561 04 80 Direktna številka servisne službe Splošna telefonska številka
Kontaktni obrazec
Novičke
Stage – podjetje PZS electronic
Učinkovita logistična rešitev za PZS electronic

Skupaj zmoremo vse

Področje elektronike doživlja velik razmah: z novim delno avtomatiziranim skladiščem z ozkimi hodniki in Jungheinrichovim sistemom WMS serije 2 se nadaljuje dinamična rast vodilnega podjetja za proizvodnjo kablov PSZ electronic iz regije Oberpfalz.

Uspešnost podjetja prinaša veliko zadovoljstva, vendar pa rast pomeni tudi posebne izzive. »Naša logistična infrastruktura je že pokala po šivih. Naše staro, pretežno ročno, skladišče z zmogljivostjo zgolj 1.500 palet ni bilo več kos letnim povečanjem prodaje, ki so v nekaterih primerih presegala 20 odstotkov,« pojasnjuje Andreas Prey, 33-letni vodja logistike v podjetju PSZ electronic GmbH s sedežem v Vohenstraussu v okrožju Neustadt an der Waldnaab v regiji Oberpfalz. Podjetje proizvaja in sestavlja kabelske ter sistemske rešitve za področja ogrevalne in prezračevalne tehnike, strojništva, projektiranja tovarniških objektov, izdelave orodij in posebnih vozil ter izdelkov za vodilna podjetja na področju medicinske tehnologije. PSZ electronic zaposluje okrog 1.000 ljudi po vsem svetu, proizvodne obrate pa ima v Nemčiji, Češki republiki, Albaniji in Tuniziji.

Logistično središče v Vohenstraussu je mesto, kjer se vse stvari združijo: gre za osrednje vozlišče, zasnovano za nadzor pretoka surovin in končnih izdelkov. Logistično središče ne zagotavlja le nadzora pretoka materialov med različnimi proizvodnimi obrati, ampak tudi dobavo ciljnim strankam. To je dokaj zahtevna naloga. »Naš asortiment obsega več deset tisoč izdelkov, ki jih je treba v skladu z zahtevami strank zapakirati in označiti na zelo različne načine,« pravi g. Prey. V ta namen podjetje uporablja kode QR. Te dvorazsežne kode z matrico črnih in belih kvadratkov imajo z vidika količine informacij veliko prednosti v primerjavi s preprostejšimi črtnimi kodami, kot so kode EAN ali NVE, ki se običajno uporabljajo v logistiki.

Ko stranka postane partner

Pri iskanju nove, učinkovitejše logistične rešitve, se je Prey želel posvetovati s strokovnjaki: »Brez odlašanja smo stopili v stik s kolegi pri podjetju Jungheinrich, ki je že bilo ena od naših strank, in se posvetovali o tem, kateri način povečanja skladiščne zmogljivosti in preoblikovanja sistema bi najbolj ustrezal našim zahtevam,« pove g. Prey.

»Naše vprašanje je bilo naslednje: Kako lahko obstoječi prostor izkoristimo bolje in dosežemo največjo možno zmogljivost skladiščenja? Zanimalo nas je tudi: Kako lahko poskrbimo za prilagodljiv odziv našega podjetja na izzive prihodnosti?« pove g. Prey.

Sledil je postopek intenzivnega posvetovanja in načrtovanja projekta z Jungheinrichovimi strokovnjaki za logistiko z Bavarske, katerega rezultat je bil popolno preoblikovanje skladišča. Predvidena je bila zamenjava klasičnega skladišča s širokimi hodniki z delno avtomatiziranim visokoregalnim skladiščem z ozkimi hodnik in z zmogljivostjo več kot 5.000 palet. Za izboljšanje učinkovitosti komisioniranja, varnosti in ergonomije je bil sistem zasnovan za navzkrižno zlaganje z regalno globino 800 milimetrov. Za dostop do regalov se uporabljata dva visokoregalna nakladalna viličarja EKX 410. Ta sta opremljena s sistemom induktivnega vodenja, terminalov, skenerjev in skladiščne navigacije, skladiščnikom podjetja PSZ pa omogočata intuitivno in izjemno zanesljivo upravljanje. Potreben je denimo le pritisk gumba, če želimo, da skladiščni navigacijski sistem določen viličar za ozke hodnike vodi do njegovega cilja. V Jungheinrichovem sistemu za upravljanje skladišča WMS serije 2 so združene vse skladiščne informacije. Že ta osnovna različica sistema WMS omogoča sinhronizacijo celotnega materialnega in informacijskega toka. To pa je podlaga za optimalno upravljanje in nadzor skladišča. Za nameček je ta programska oprema nadgradljiva in jo je mogoče na osnovi vrste različnih modulov prožno prilagajati spremembam v skladišču.

Polavtomatsko skladišče z ozkimi hodniki z viličarjem za ozke hodnike EKX 410
Preko Jungheinrichovega mobilnega delovnega mesta se uporablja sistem za upravljanje skladišča , serija 2.

Optimalna podpora skladiščnih in odpremnih postopkov

»Ta sistem,« pravi g. Prey, »je našo logistično infrastrukturo povzdignil na povsem novo raven. Novo skladišče omogoča optimalno opredelitev in podporo skladiščnih in odpremnih postopkov za naše raznolike izdelke. To lahko vključuje premeščanje standardnih evropalet, mrežastih ali kartonskih škatel in zabojev za komisioniranje v okviru logistike drobnega materiala,« pojasni g. Prey v zvezi z izjemno raznolikostjo izdelkov in različnimi zahtevami glede embalaže in njene velikosti. Za vzgled vzemimo kabelski snop podjetja PSZ, ki je lahko dolg osem metrov ali pa samo nekaj centimetrov.

Prehod s starega skladišča na novo je bil izveden v obdobju novoletnih praznikov 2016/2017. »Namenoma smo se odločili narediti jasen rez in izpeljati prehod s starega skladišča na novo v enem samem dnevu,« pravi vodja logistike pri PSZ. »Gre za odličen primer skupinskega dela.« Vsi sodelujoči – skladiščniki podjetja PSZ in njihovi kolegi iz podjetja Jungheinrich – so v mesecu decembru združili svoje moči. Za Preya je bilo bistvenega pomena, da že na samem začetku projekta vključi skladiščnike, ki bodo sčasoma morali sistem upravljati samostojno. »Sistem vsak z lakoto razume in se hitro seznani z njegovimi različnimi funkcijami,« pravi g. Prey.

»Novo skladišče z ozkimi hodniki in sistem WMS serije 2 sta bila našim skladiščnikom na mah všeč. Delno avtomatizirano skladišče je poenostavilo delovne postopke in jih naredilo bolj pregledne. To skladiščnikom omogoča, da bolje razumejo svojo vlogo v podjetju in jim pomaga, da se poistovetijo s svojim delom.«

Boljši pregled in celoviti postopek naročanja

Strokovnjak za logistiko je posebej zadovoljen, da se je z vzpostavitvijo novega skladišča občutno izboljšala kakovost dela posameznega skladiščnika. Andreas Prey pojasni, kako so se postopki izboljšali: »Skladiščniki v starem skladišču so porabili ogromno časa za iskanje določenega izdelka, zdaj pa jim funkcija za upravljanje zalog v realnem času omogoča, da vedo, kakšno količino iskanega artikla lahko v danem trenutku najdejo na določenem mestu. Podatkovna radijska rešitev v kombinaciji z Jungheinrichovim sistemom za upravljanje skladišča WMS serije 2 vzpostavlja idealno okolje. Prvič do zdaj obdelava naročil ne vključuje papirne dokumentacije. Rezultat je boljši pregled, večja preglednost in celoviti postopek naročanja. Delovni postopki so veliko bolj učinkoviti in preprosti, stopnja napak pa je dosegla najnižjo raven.«

Andreas Prey, Logistikleiter PSZ electronic
Andreas Prey
Vodja logistike v podjetju PSZ electronic GmbH v Vohenstraussu v okrožju Neustadt

»Delno avtomatizirano skladišče in WMS omogočata večjo usklajenost med našimi proizvodnimi obrati; zdaj se tudi učinkoviteje odzivamo na potrebe strank.«

Daljnosežni logistični sistemi

»Delno avtomatizirano skladišče in sistem WMS omogočata še večjo usklajenost z našimi proizvodnimi obrati, prav tako pa se zdaj lahko učinkoviteje odzivamo na potrebe naših strank,« poudarja g. Prey. »Zaradi digitalizacije in celovitega, pametnega sistema za notranjo logistiko lahko odslej izvajamo veliko bolj izpopolnjene logistične postopke kot prej.« In to je velik uspeh. »Vsi, ki nas obiščejo tukaj v Vohenstraussu, si želijo ogledati novo pridobitev. Obiskovalcem z veseljem razkažemo naše krasno skladišče, ki nanje naredi zelo velik vtis.«

Vodja logistike Andreas Prey je navdušen nad sodelovanjem z ekipo Jungheinrichovih strokovnjakov: »Že od samega začetka je vse potekalo tako kot mora: od faze načrtovanja in izvedbene faze pa vse do začetka obratovanja in faze preizkušanja, ki so jo nadzirali Jungheinrichovi strokovnjaki.« Tako poglobljeno sodelovanje je v tej panogi redkost in ga ne smemo jemati za samoumevnega. 2. januar 2017 – dan prehoda na novo skladišče – je za Preya pomenil osebni vrhunec: »Vse se je izteklo po načrtih – gladek prehod, ki je našo notranjo logistiko povzdignil na povsem novo raven in ki pomeni najboljšo popotnico za prihodnost. Ne bi nam moglo kazati bolje. Pripravljeni smo na vse, kar nas čaka v smislu nadaljnje rasti in novih zahtev strank.«

Imate vprašanja?