+386 1 561 04 80 Direktna številka servisne službe Splošna telefonska številka
Kontaktni obrazec
Novičke
AVO
Optimizirano tehtanje začimb

Samovozeči viličarji povezujejo silos za začimbe podjetja AVO

»Okus in tehnologija« sta ključ do uspeha specializiranega podjetja za začimbe AVO. V svoji pripravljenosti na inovacije in obnovo je podjetje AVO na podlagi ustrezne tehnologije izvedlo optimizacijo intralogističnih procesov.

Avtomatizacija in optimizacija

Pri proizvajalcu začimb AVO so se za transport do naprav za tehtanje začimb v svojih obratih odločili za uporabo avtomatsko vodenih transportnih sistemom (AGV-S) iz treh razlogov. Prvič, da bi dosegli še večjo natančnost pri mešanju začimb. Drugič, da bi zagotovili popolno sledljivost receptov, in tretjič, da bi delavce v obratih razbremenili stalno ponavljajočih se delovnih opravil. Poleg tega je morala biti izpolnjena zahteva o obdelavi manjših serij z različnimi komponentami in preprečevanju kakršne koli kontaminacije.

Goran Milosevic
Obratovodja tovarn AVO

»Bili smo navdušeni, kako upravljavec z lahkoto pridobi potrebno znanje in kako hitro so se vsi seznanili z napravami.«

Avtomatsko vodeni transportni sistemi

Za transport v območju za tehtanje začimb proizvajalec AVO že nekaj let uporablja lasersko krmiljene, avtomatsko vodene transportne sisteme. Njihova naloga je, da zbiralne posode z izjemno natančnostjo pozicionirajo pod sisteme za polnjenje in odmerjanje.

Prednost avtomatsko vodenih transportnih sistemov je laserska navigacija, ki omogoča optimizacijo transportnih poti, hkrati pa tako rekoč odpravlja poškodbe pri transportu. Ti sistemi lahko na osnovi 98-odstotne razpoložljivosti ponudijo izjemno zanesljivost, zelo nizke stroške delovne sile in standardizacijo delovnih postopkov.

Dodatna prednost sistemov AGV-S je, da jih je mogoče zlahka integrirati v razpoložljivo infrastrukturo, zato ni potrebe po predelavi in čakanju. Še en pozitiven vidik se nanaša na skladiščno navigacijo, ki odpravlja potrebo po fizičnih talnih označbah voznega pasu, zato je v območju s sistemom AGV-S vedno možna prilagodljiva prerazporeditev, če je denimo potrebno spreminjanje proizvodnih postopkov.

Kot osnovno vozilo v okviru avtomatsko vodenega transportnega sistema smo za obrate podjetja AVO izbrali vertikalni komisionirni viličar EKS 210. Ključni dejavniki, ki so botrovali tej odločitvi, so nosilnost 1000 kilogramov, hitrost vožnje do 9 kilometrov na uro in odlična sposobnost manevriranja, ki je pri tehtanju začimb v območjih z omejenim prostorom nepogrešljiva.

Prilagodljivost in avtonomija

Goran Milosevic, obratovodja tovarne AVO, je še povedal: »V preteklosti smo surovine premikali večinoma ročno. Pri odločanju o uvedbi avtomatiziranih postopkov je bil transportni sistem brez voznika prava izbira.« Prej so v obratih podjetja AVO-Werke postopki zajemali osem surovin, avtomatizacija pa je omogočila samodejno odmerjanje, tehtanje in polnjenje štirideset začimb.

Zato je Goran Milosevic nad sistemom AGV-S naravnost navdušen in dodaja: »Brez oklevanja bi se ponovno odločil za ta sistem. Bil sem navdušen, kako upravljavec z lahkoto pridobi potrebno znanje in kako hitro so se vsi seznanili z napravami. Večkrat nas celo obiščejo stranke, ki se zanimajo za rešitev AGV in ki si želijo ogledati Jungheinrichov sistem AGV-S.«



Imate vprašanja?