+386 1 561 04 80 Direktna številka servisne službe Splošna telefonska številka
Kontaktni obrazec
Novičke
Content EFG specialen 5
Blog - 5 ključnih razlik: električni vs. motorni

Električni ali plinski oz. dizelski viličar?

Viličar z motorjem z notranjim zgorevanjem je hiter, močan in skoraj nenadomestljiv na neravnem terenu. Njegov tekmec je električni viličar: tih, učinkovit, okolju prijazen. Katera vrsta pogona vam je ljubša?

Katere so najpomembnejše razlike med viličarjem z motorjem z notranjim zgorevanjem in električnim viličarjem: cena, moč ali morda aplikacije?

Spoznajte 5 ključnih razlik, ki razlikujejo oba tipa viličarjev!

Razlika 1: Vrsta pogona

To je temeljna razlika med viličarji z motorjem z notranjim zgorevanjem in električnimi viličarji. Viličar z motorjem z notranjim zgorevanjem lahko poganjajo različne vrste goriva:

  • dizel
  • LPG (plin)

Električni viličar deluje na baterije:

  • s svinčeno-kislinsko baterijo
  • z litij-ionsko baterijo

Razlika 2: Kontinuiteta dela


Katero vrsto viličarja izbrati (električni viličar ali dizelski oz. plinski viličar), ko želite, da viličar deluje čim dlje? Tako dizelski oz. plinski viličarji kot električni viličarji potrebujejo premore pri delu – motorni viličar potrebuje gorivo, električni viličar pa je potrebno napolniti.
Polnjenje električnega viličarja zahteva daljši čas mirovanja kot polnjenje goriva. Baterijo viličarja je treba polniti več ur in v tem času vozilo ne more opravljati svojega dela. Seveda lahko to težavo rešite z izbiro modelov z litij-ionskimi baterijami, katere napolnite med kratkimi prekinitvami dela (npr. med malico).
 

Razlika 3: Uporaba viličarja v zaprtih prostorih ali na prostem

Viličar, ki ga lahko varno uporabljate v zaprtih prostorih skladišča? Tukaj ni nobenega dvoma – dizelski viličarji niso primerni za uporabo v zgradbah zaradi visoke ravni izpušnih plinov. Skladišča so pogosto brez oken in če bi škodljive snovi, ki jih izpuščajo dizelski viličar, dlje časa ostale v zraku, bi lahko predstavljale nevarnost za zdravje in življenje zaposlenih. V zaprtih prostorih se bo najbolje obnesel električni viličar.

Kaj pa plinski viličarji? Ali so varni za zaposlene v stavbi? Kateri viličar izbrati, električni ali plinski, za zaprte prostore v skladišču? Sodobni plinski viličarji so primerni za uporabo v zaprtih prostorih. So učinkoviti, delujejo tiho in imajo nizke emisije. Ne pozabite le, da zahtevajo redno menjavo plinskih jeklenk. In nujno je seveda ustrezno prezračevanje skladišča!

Kateri viličar, električni ali dizelski/plinski naj izberem za uporabo na prostem? Načeloma ni kontraindikacij za prevoz tovora na dvorišču z električnimi viličarji z litij-ionskimi baterijami, vendar večina ljudi za ta namen izbere dizelski viličar. Je močan in se dobro obnese na neravnem terenu.

Razlika 4: Cena

Katera rešitev, električni viličar ali dizelski (oz. plinski) viličar, je boljša, če želite nizke nabavne stroške? Tako pri viličarju z motorjem z notranjim zgorevanjem kot pri električnem viličarju je cena odvisna predvsem od parametrov posameznega modela. Če pa primerjamo viličarje s podobno močjo ali največjo višino dviga, so dizelski viličarji nekoliko cenejši.
 

Razlika 5: Obratovalni stroški

Medtem ko je pri električnem viličarju nabavna cena višja v primerjavi z viličarji z motorjem z notranjim zgorevanjem, pri obratovalnih stroških zmagujejo modeli z baterijami.

Dizelski ali plinski viličarji potrebujejo redno oskrbo z dizelskim gorivom ali plinom. To ne pomeni le visokih, temveč tudi težko predvidljive stroške (zaradi naraščajočih cen goriva). V primeru električnega viličarja bodo obratovalni stroški povezani samo s porabo električne energije, ki je potrebna za polnjenje. In čeprav rastejo tudi cene elektrike, velja spomniti, da sodobne litij-ionske baterije, ki jih najdemo v električnih viličarjih Jungheinrich, porabijo relativno malo električne energije. Za električne viličarje velja tudi manjša verjetnost okvare, kar pomeni nižje stroške popravil.

Kateri tip viličarja pa ustreza vam?

Naši strokovnjaki vam bodo z veseljem odgovorili na vaša vprašanja in vam pomagali razrešiti dvome. Kontaktirajte nas!


Imate vprašanja?