+386 1 561 04 80 Direktna številka servisne službe Splošna telefonska številka
Kontaktni obrazec
Novičke
Stage WMS Overview Page
Blog: Kaj je WMS?

Kaj je WMS sistem za upravljanje skladišča?

WMS ali Warehouse Management System (sistem za upravljanje skladišča) je intuitivna programska rešitev, s katero lahko celovito upravljate, nadzorujete in optimizirate svoje skladišče.

Uporablja se lahko na vseh stopnjah upravljanja toka blaga – od prejema do odpreme. Kakšne so prednosti takšnega sistema in ali se ga splača uvesti v vašem podjetju? Več informacij v tokratnem blogu.

WMS sistem za vodenje skladišč – kaj je to?

Gre za modularen in nadgradljiv inteligentni sistem, ki se preprosto prilagodi spremembam v vašem skladišču. Implementacija tega naprednega orodja je podprta s številnimi prednostmi.

V prvi vrsti WMS omogoča zelo natančno upravljanje skladiščnih procesov, kar spodbuja njihovo optimizacijo. Nekatera dejanja je mogoče s tem orodjem tudi avtomatizirati, kar še dodatno poveča učinkovitost manipulacije  z blagom.

S pomočjo sistema WMS enostavno in hitro nadzorujete količino skladiščnih zalog, sprotno dopolnjujete primanjkljaje blaga in učinkovito izvajate periodično inventuro. Implementacija v skladišču WMS prav tako zmanjša zamude in izboljša kakovost storitev za stranke, kar pomeni splošne koristi za vsako podjetje. Druga prednost, še posebej pomembna z vidika kupcev, je možnost natančnejše ocene časa izpolnitve naročila.

Funkcije WMS

Sistemi vodenja skladišč WMS omogočajo celovito obvladovanje celotnega procesa skladiščenja. Njihove glavne funkcije vključujejo:
•    prevzem blaga, zbiranje in prenos logističnih podatkov in označevanje embalaže in blaga,
•    lokacija blaga, dopolnjevanje in konsolidacija,
•    nadzor zalog s prikazom karte skladišča in podatkov o posameznih conah, njihovi nosilnosti in dimenzijah,
•    izdajo blaga, na primer s komisioniranjem.
Sistem WMS in njegove posamezne funkcije je mogoče natančno prilagoditi vašim potrebam.

Katere operacije podpira WMS?

Sistem za vodenje skladišč WMS je vsestransko uporaben, kar pomeni, da ga lahko uporabljamo v vseh fazah dela. Po potrebi lahko uporabite tudi samo izbrane funkcije.

Stage Jungheinrichov sistem za upravljanje skladišča serija 2 (1)


WMS sistemi vam omogočajo upravljanje poljubnega števila enot, tj.

  • skladišče surovin,
  • skladišče polizdelkov,
  • skladišče končnih izdelkov.

Upravljanje WMS omogoča strateško umestitev blaga na posamezne lokacije. Skladišče lahko razdelite na posebne cone, ki se med seboj razlikujejo glede na:

  • način shranjevanja,
  • način rotacije blaga,
  • skladiščno poslovanje.

WMS sistem v skladišču tudi ščiti pred napakami in izgubo delovne učinkovitosti. Omogoča tudi ustvarjanje različnih vrst poročil, katerih analiza lahko pomaga izboljšati učinkovitost shranjevanja v prihodnosti.

Prednosti implementacije WMS v skladišče

Najpomembnejša prednost implementacije WMS je možnost optimizacije dela, predvsem z vidika logičnega načrtovanja pošiljk in porabe virov, ki so vam na voljo. Napreden sistem poenostavlja vse procese – od prevzema blaga, preko razporeditve po posameznih območjih do odpreme.

Prednosti, ki jih lahko pridobimo z implementacijo WMS v skladišču so predvsem:

  • večja učinkovitost (zmožnost obdelave več naročil),
  • zmanjšanje števila reklamacij in vračil,
  • možnost natančnejše ocene časa izvedbe naročila,
  • vsekakor nižji odstotek napak.

WMS sistemi za vodenje skladišč so priporočljivi predvsem za velika podjetja (npr. trgovci s spletno prodajo), ki obdelujejo veliko število naročil.

Če želite optimizirati delovanje vašega skladišča, nas kontaktirajte za več informacij.

Imate vprašanja?