+386 1 561 04 80 Direktna številka servisne službe Splošna telefonska številka
Kontaktni obrazec
Novičke
Stage Baterije in nakladalniki
Blog - litij-ionske baterije

Kako shranjevati in polniti litij-ionske baterije?

Uporaba litij-ionskih baterij v viličarjih postaja vedno bolj razširjena. Razlogov je več, najbolj pogosti so visoka energetska učinkovitost, dolga življenjska doba, hitro polnjenje... bistveno je tudi, da baterije ne potrebujejo vzdrževanja. 

Kako jih pravilno polniti in shranjevati? Več v blogu.

Katere so glavne prednosti litij-ionske baterije v viličarjih?

  • visoka moč, tudi če baterija ni popolnoma napolnjena
  • brez stroškov vzdrževanja, servisiranja ali infrastrukturnih stroškov
  • posebni polnilni prostori s prezračevanjem niso potrebni
  • približno 21 % manj emisij CO2 v primerjavi s svinčevimi baterijami tekom uporabe (zaradi manjše upornosti li-ion, kar pomeni manj gretja in izgub, ter zaradi bistveno izboljšane rekuperacije energije ob regenerativnem zaviranju z elektromotorjem vozila, ki se med zaviranjem spremeni v generator)
  • trikrat daljša življenjska doba v primerjavi s svinčevimi-kislinskimi trakcijskimi baterijami
  • nižji skupni stroški lastništva kot pri svinčevih baterijah
  • hitro in vmesno polnjenje med odmori za največjo razpoložljivost vozila
  • 30-minutno vmesno polnjenje do 50 %, 80-minutno polnjenje do 100 %
  • visoka varnost med uporabo, polnjenjem in transportom

Kako polniti litij-ionske baterije?

Da bo viličar pripravljen za delovanje, je treba litij-ionsko baterijo preprosto priključiti na polnilnik, ki je povezan z virom električne energije. Brezskrbno polnjenje je ena od najpomembnejših prednosti litij-ionskih baterij. Prav tako ne potrebujete posebnih polnilnih prostorov s prezračevanjem, kar pomeni znaten prihranek pri stroških in prostoru v skladišču. 

Vendar pa je pri polnjenju litij-ionskih potrebno upoštevati nekaj pravil. 

  • Li-Ion baterije ne smete popolnoma izprazniti.

Litij-ionske baterije so tip baterije, ki jih je po uporabi potrebno ponovno napolniti. Pri tem je treba paziti, da ne ostanejo izpraznjene pod 10 %. Še več, če je baterija shranjena v popolnoma izpraznjenem stanju, se lahko poškoduje. Torej, manj ko je baterija izpraznjena med polnjenji, daljša je njena življenjska doba. Optimalno stanje napolnjenosti litij-ionske baterije je med 20 in 80 %.
 

  • Napetost in tok polnjenja litij-ionskih baterij morata biti pravilno izbrana

Lithium-Ion-Battery, grey_[MAM-39051] S kakšnim tokom polniti litij-ionske baterije?
 

Polnilni tok določi BMS (Battery Management System) baterije, glede na stopnjo napolnjenosti in temperaturo le-te. BMS preko canBUS komunikacije sporoči polnilniku, kolikšen polnilni tok se zahteva. Polnilnik pa se temu prilagodi. Ključna je povezljivost baterije in polnilnika po canBUS komunikaciji (ne samo analogna povezava ON/OFF, kot je primer pri cenejših preprostejših sistemih). To zagotavlja npr. da se ob primeru izpraznjene baterije, ki ima temperaturo npr. 20°C le-ta polni s tokom 1C, če pa je baterija hladna, npr. 0°C ali pa je že napolnjena preko 90%, pa je polnilni tok bistveno manjši. Tako zagotovimo, da se anoda in katoda baterije ter elektrolit ne poškodujeta.   
Slika: Ergonomska vtičnica za enostaven priklop na polnilnik, npr. med krajšimi odmori, ki jih izkoristimo za priložnostno hitro polnjenje li-ion baterije.

Omeniti velja, da imajo sodobni modeli viličarjev z litij-ionsko baterijo že vgrajeni polnilnik in funkcijo samodejnega popravila baterije. Vgrajena elektronika omogoča avtomatizacijo postopka polnjenja in se odziva na padce ali izgubo napetosti v 230 V omrežju.

  • Pomembna je tudi temperatura polnjenja 

Litij-ionskih baterij ne smemo polniti pri temperaturah baterije pod ničlo. Kar pa ne pomeni, da baterij ne smemo uporabljati pri npr. -20°C, saj obstajajo izvedbe baterij z vgrajenim grelcem. Po drugi strani pa previsoka temperatura nad 45°C povzroči degradacijo elektrolita. Priporočena temperatura baterije med polnjenjem je med 0 in +45 °C.
Za litij-ionske baterije je značilna nizka stopnja samopraznjenja, kar pomeni, da - v nasprotju s svinčevo-kislinskimi baterijami - ne potrebujejo dopolnjevalnega polnjenja, torej jih po polnjenju ni treba pustiti s priključenim polnilnikom, da bi se v primeru izpraznitve ponovno napolnile.

Kako shranjevati litij-ionske baterije?


Pri tem velja še enkrat omeniti, da pri litij-ionskih baterijah za skladiščenje ni potreben poseben prostor. Vendar pa je potrebno paziti, da niso izpostavljene sončni svetlobi in visokim ali prenizkim temperaturam. Če baterija ne bo v uporabi več kot teden dni, izklopite vtič viličarja. Pred daljšo neuporabo baterijo povsem napolnite. Za zagotovitev dolge življenjske dobe je potrebno litij-ionsko baterijo dopolniti vsake štiri tedne. Viličarje z litij-ionskimi baterijami je treba hraniti v hladnem in suhem prostoru, kar se bo odrazilo v daljši življenjski dobi. 
Litij-ionske baterije za viličarje imajo številne prednosti. Z izbiro viličarja, ki ga napajajo litij-ionske baterije, boste prihranili denar, zagotovili varnost in zaščitili okolje.

Oglejte si našo ponudbo viličarjev z litij-ionskimi baterijami.

Naši strokovnjaki vam bodo z veseljem odgovorili na vaša vprašanja in vam pomagali razrešiti dvome. Kontaktirajte nas!

Imate vprašanja?