+386 1 561 04 80 Direktna številka servisne službe Splošna telefonska številka
Kontaktni obrazec
Novičke
SAFEwalk_[MAM-37997]
Blog - varnost v skladišču

Varno delo v skladišču

Varnost in zdravje pri delu v skladišču sta pomembna dejavnika pri organizaciji varnega in učinkovitega dela v trgovskih, industrijskih in logističnih objektih.

Pravni pogoji, povezani z varnostjo in zdravjem pri delu v skladišču

Tako delodajalec kot zaposleni in vse druge osebe, ki so prisotne v prostorih, so pravno zavezani k upoštevanju pravil o varnosti in zdravju v skladišču. Delodajalčeve odgovornosti vključujejo, na primer, zagotavljanje dostopa do osebne in kolektivne zaščitne opreme ali poučevanje zaposlenih o varnem ravnanju. Zaposleni pa morajo upoštevati uveljavljena pravila varnosti in zdravja pri delu ter ravnati v skladu s predpisi in navodili za delo.

Splošna pravila v zvezi z varnostjo in zdravjem v skladišču


Ustrezno prilagojena infrastruktura in oprema
Vsak element objekta mora biti zasnovan tako, da zagotavlja najvišjo raven varnosti. To velja za infrastrukturo stavbe (stopnice, klančine, požarne in evakuacijske poti, vrata in vratca) in elemente, kot so uporabljena notranja prevozna sredstva, stroji, regali in skladiščna oprema.


Pravilno označevanje
Pomemben del vzdrževanja pravil varnosti in zdravja pri delu v skladišču je ustrezno označevanje evakuacijskih in požarnih poti, območij razkladanja, gasilnih aparatov, regalov, točk s kompleti za prvo pomoč ali potencialno nevarnih mest. V ta namen se uporabljajo različne vrste oznak - vodoravne in navpične, pa tudi table in kažipoti.

Ustrezno usposabljanje zaposlenih
Zaposlene je treba usposobiti za pravilno uporabo pravil varnosti in zdravja pri delu v skladišču in za nudenje prve pomoči, pred dodelitvijo posameznih nalog pa morajo opraviti tudi potrebno usposabljanje na delovnem mestu. Vsa navodila, predpisi ali opozorila morajo biti jasno napisana in objavljena na dobro vidnih mestih.


Uporaba zaščitne opreme
Brez uporabe ustrezne kolektivne in individualne zaščitne opreme (zaščitna očala, zaščitne rokavice itd.) je pogosto nemogoče vzdrževati pravila varnosti in zdravja pri delu v skladišču. Pri tem si je treba zapomniti, da so ta sredstva učinkovita le ob pravilni uporabi.

Zdravje in varnost v skladišču: Potencialne nevarnosti in preventivni ukrepi

Service_[MAM-43242] Varno delo s težkimi bremeni, opremo in stroji
Varno delo s težkimi bremeni (blago na paletah, gradbeni material itd.) v skladu s pravili o varnosti in zdravju v skladišču je med drugim mogoče zaradi uporabe ustreznih oznak in ustreznega usposabljanja zaposlenih. Operaterji vozil in strojev morajo vedno upoštevati določena varnostna pravila. Koristno je tudi vzdrževanje reda in izvajanje skladiščenja na načrtovan, ustaljen način (npr. ne prekoračite količine blaga, skladiščenega na enem mestu, na primer palete na enem kupu).


 

Nevarne snovi
Na mestih, kjer se skladiščijo nevarne snovi, je treba upoštevati pravila o varnosti in zdravju v skladišču ter pravila, določena v zakonskih predpisih, kot so Zakon o varnosti in zdravju pri delu.


Zmanjšanje tveganja za prometne nesreče
Zmanjšanje tveganja za prometne nesreče, v katere so vključena vozila za notranji prevoz, je med drugim mogoče zaradi ustreznega načrtovanja in označevanja poti, uporabe le certificirane, sodobne in učinkovite opreme ter omogočanja vožnje vozil le pooblaščenim operaterjem. V pomoč je lahko tudi uporaba kamer ali senzorjev bližine v prevoznih sredstvih.


Delo na višini brez tveganja
Delo na višini je treba opravljati v skladu s predpisi o varnosti in zdravju pri delu v skladišču, le s pooblaščenimi osebami in z vsemi varnostnimi ukrepi (na primer z ustrezno zaščitno obleko s čelado).


Zmanjšanje hrupa
Zakonsko dovoljena raven hrupa v skladišču je 85 decibelov. Zaščita pred učinki prekomernega hrupa je mogoča z uporabo protihrupnih ograj (kolektivna zaščita) ali ščitnikov za ušesa (individualna zaščita).


Vzdrževanje ustrezne temperature
Temperatura v skladišču mora omogočati nemoteno delo in skladiščenje blaga v ustreznih pogojih. Če je treba delati v neugodnih toplotnih razmerah (na primer v hladnem skladišču), morajo imeti zaposleni dostop do toplejših oblačil ali drugih rešitev, kot so viličarji z ogrevano kabino operaterja.


Osvetlitev v skladišču
Razsvetljava v skladišču mora imeti ustrezno jakost in barvno temperaturo, posamezne svetlobne točke pa morajo biti nameščene na določenih mestih. Če se uporablja visoka oprema, kot so viličarji z drogovi, morajo biti svetlobne točke nameščene na primerni višini, da se svetilke ne poškodujejo.


Če se zgodi nesreča...
Z upoštevanjem pravil varnosti in zdravja pri delu v skladišču lahko optimizirate svoje delo in se izognete večini nevarnih situacij. Včasih pa se zgodi, da se nevarnost pojavi v nepričakovanem trenutku in pride do nesreče. Na takšne okoliščine velja sebe in svoje zaposlene pripraviti tako, da se udeležite tečajev prve pomoči in objekt opremite z dobro založenimi kompleti za prvo pomoč, ki so nameščeni na občutljivih mestih. Zahvaljujoč temu se je mogoče tudi v težki situaciji hitro odzvati, kar lahko nekomu reši življenje.

Vas zanima več?

Naši strokovnjaki vam bodo z veseljem odgovorili na vaša vprašanja in vam pomagali razrešiti dvome. Kontaktirajte nas!

Imate vprašanja?