+386 1 561 04 80 Direktna številka servisne službe Splošna telefonska številka
Kontaktni obrazec
Novičke
Stage – primeri strank
Trajnostna logistika

Sodobno skladišče iz glinenih materialov združuje produktivnost in arhitekturo

Zeliščno središče Ricola odraža ekološko naravnano filozofijo podjetja. Hala je namreč izdelana iz gline – naravnega gradbenega materiala. Njena srčika je zasnova skladišča, ki temelji na kratkih razdaljah v kombinaciji z uporabo naših 23 energijsko varčnih viličarjev. 

Veliko podjetje z majhnim vplivom na okolje

Za škatlicami s švicarskimi zeliščnimi bonboni Ricola se skriva pravi imperij za maloprodajo bonbonov. Na sedežu podjetja v švicarskem kraju Laufen spremljajo izvoz v več kot 50 držav po vsem svetu. Tam je tudi jedro podjetja – zeliščno središče. V tej hali s površino približno 3.600 kvadratnih metrov na letni ravni operejo, posušijo, zrežejo, shranijo in zmešajo 1,4 milijona ton svežih zelišč. Sosedne proizvodne obrate vsako leto zapusti 290 milijonov paketov. V podjetju s skoraj 400 zaposlenimi mora biti v okviru logistike poskrbljeno za nemoteno obratovanje.

Pri tem je na prvem mestu osrednja filozofija podjetja: varovanje okolja. Vse v podjetju Ricola je ekološko naravnano – od naravnih sestavin do dobavne verige. To družinsko švicarsko podjetje je vsem ekološkim trendom sledilo, še preden so postali prevladujoči. Kot simbol okoljske osveščenosti je pri zvezdniškem arhitekturnem biroju Herzog & de Meuron naročilo oblikovanje zeliščnega središča, zgrajenega iz naravnih materialov: gre za največji objekt iz gline v Evropi. Velik poudarek je na proizvodnji in učinkovitosti, tako da ostanejo okolju prijazne tudi vse dejavnosti za zaprtimi vrati. V domeni skladiščne logistike je predvsem zmanjšanje emisij CO2.

Thomas Aeschlimann
Vodja obrata za pridelavo zelišč v podjetju Ricola

»Jungheinrichova rešitev nam je omogočila vzpostavitev učinkovitih in trajnostno naravnanih intralogističnih procesov.«

Skladišče s popolnim izkoristkom prostora

Z našim konceptom skladišča smo pometli s konkurenco. Zaznamujeta ga optimalna izraba prostora in kratke transportne poti. Vse je zasnovano v skladu z našim modelom skladišča z ozkimi hodniki. V njem je za širino hodnika med paletnimi regali tipa B potrebnega izjemno malo prostora. Naši paletni regali omogočajo skladiščenje na večji višini in s tem boljši izkoristek prostora. Jungheinrichovi viličarji pa skrbijo za nemoten materialni tok.

Energijsko varčni viličarji

Viličarje za ozke hodnike serije EKX 513 smo prilagodili potrebam zeliščnega središča. Za karantensko skladišče, sistem za rezanje in obrat za mešanje smo zagotovili električni trikolesni viličar EFG 216 k. V sosednem objektu električni viličar za nizki dvig EJE C20 skupaj s sistemom s transportnimi trakovi pomaga pri proizvodnem procesu. K ekološkemu obratovanju naši viličarji prispevajo tudi z visoko zmogljivostjo in nizko porabo energije. Na osnovi Jungheinrichove trifazne tehnologije dosežejo optimalno učinkovitost in rekuperacijo energije pri zaviranju. Eno polnjenje baterije tako zadošča za uporabo viličarja v dveh polnih izmenah.

»Že od prej smo imeli veliko dobrih izkušenj glede kakovosti in zanesljivosti viličarjev podjetja Jungheinrich, koristilo pa nam je tudi njihovo strokovno znanje in izkušnje s področja skladiščne opreme. Odločitev tako ni bila težka,« pravi Thomas Aeschlimann, vodja obrata za pridelavo zelišč v podjetju Ricola. »Jungheinrichova rešitev nam je omogočila vzpostavitev učinkovitih in trajnostno naravnanih intralogističnih postopkov.«

Imate vprašanja?