+386 1 561 04 80 Direktna številka servisne službe Splošna telefonska številka
Kontaktni obrazec
Novičke
Winter_EFG-320_[MAM-39839]
Blog - viličar pozimi

Kako viličar pripraviti na zimske razmere?

Pozimi so tudi viličarji izpostavljeni številnim neugodnim vremenskim dejavnikom, ki lahko negativno vplivajo na njihovo tehnično stanje in zmogljivost. 
V tem blog zapisu boste izvedeli, kako pravilno pripraviti viličar na zimsko sezono.
 

Zima in viličarji – kakšna so tveganja?

V zimskem času imajo viličarji težko nalogo: poleg vsakodnevnih nalog se morajo spopadati tudi s težkimi vremenskimi razmerami. Vozila so lahko izpostavljena dejavnikom, kot so:

  • padavine (dež, ledeni dež, sneg, žled),
  • spolzka površina, pokrita z ledom ali snegom,
  • neprehodne komunikacijske poti (zaradi močnega snega),
  • pogoste in nenadne temperaturne spremembe, če vozilo deluje znotraj in zunaj zgradb,
  • kemikalije, ki se uporabljajo za odstranjevanje snega in odmrzovanje cest, predvsem cestna sol
  • nizka temperatura 

Zato je treba pred zimo opraviti temeljit tehnični pregled in vzdrževanje viličarjev ter jih zaščititi pred morebitnimi nevarnostmi, ki bi lahko nastale zaradi izpostavljenosti zimskim razmeram.

Če uporabljate kakovostna vozila zanesljivih proizvajalcev in so viličarji pred zimo primerno pripravljeni na prihod nizkih temperatur in drugih težavnih vremenskih razmer, ste lahko brez skrbi. Na splošno sicer velja, da so električni viličarji v tem času bolj stabilni, saj jih ne doletijo težave, kot je zmrzovanje kondenzata v motorju ali težave z vžigom pri nizkih temperaturah. Ne smemo pa pozabiti, da je lahko v zimskih razmerah zmogljivost baterije v električnem viličarju manjša.
 

Servis viličarjev pred zimo


Celovit servis viličarjev pred zimo mora vključevati pregled celotnega vozila. Posebno pozornost pa je treba nameniti tistim delom viličarja, ki so v zimskem času bolj izpostavljeni negativnim vplivom vremenskih razmer.


Menjava olja in drugih tekočin
Pred nastopom zime je treba viličar ustrezno prilagoditi, t.j. zamenjati tekočine in olja s tistimi, ki so primerna za uporabo v zimskih razmerah. To velja predvsem za motorno olje, ki se na mrazu zgosti in lahko celo povzroči zastoje motorja. Zamenjati je treba tudi zavorno in hladilno tekočino ter olje za hidravlično dvigalo.

Preverjanje stanja gum
Pred zimsko sezono je potrebno pregledati stanje gum (vključno z globino profila).

Zaščita karoserije in šasije
Pred nastopom zime skrbno preverite stanje karoserije in podvozja viličarja. V kolikor se odkrijejo znaki korozije, opravite vsa potrebna popravila. Posebno pozornost je treba nameniti zaščitnim pokrovom, ki ščitijo motor in baterijo naprave. Nato karoserijo in podvozje zaščitite z ustreznimi zaščitnimi sredstvi, ki preprečujejo korozijo.

Preverjanje oznak in osvetlitve vozila
Tudi stanje luči in ostali označevalni elementi so pomembni, saj je zaradi omejene vidljivosti v zimskih razmerah viličar lahko izpostavljen trčenju ali drugim nesrečam, ustrezna razsvetljava in signalizacija pa bosta pripomogla k zmanjšanju tveganja za takšne situacije na minimum.


Preverjanje stanja električne napeljave v viličarju
Električna napeljava je eden najpomembnejših elementov vsakega viličarja. Odgovorna je za številne naloge, kot so upravljanje mehanizma za vžig (pri vozilih z notranjim zgorevanjem), delovanje motorja (pri električnih viličarjih), ogrevanje, razsvetljavo ali različne podporne funkcije. Zato je treba pred nastopom zime viličar natančno pregledati in po potrebi opraviti potrebna popravila ali predelave. Najprej je treba preveriti stanje baterije, pa tudi električne povezave in posamezne žice ter druge elemente napeljave (na primer senzorje).


Pregled kabine operaterja in uporabniške izboljšave
Preveriti je potrebno tudi delovanje ogrevalnega sistema v kabini (vključno z ogrevanjem stekel, če je vozilo z njimi opremljeno) in stanje vidljivosti, kot so dodatna ogledala ali osvetlitev. Tako bo delo viličarja pozimi lažje, pa tudi učinkovitejše in varnejše.
Ne smemo pozabiti, da podroben servis viličarjev pred zimo močno vpliva na pravilno delovanje vozila v težkih razmerah tega letnega časa. Pravilna priprava viličarja bo vplivala na vse vidike uporabe, vključno z učinkovitostjo, varnostjo in udobjem uporabnika. S pravilnim vzdrževanjem pred zimo bo viličar zaščiten tudi pred negativnimi vplivi neugodnih vremenskih razmer, kar bo podaljšalo njegovo življenjsko dobo in dlje učinkovito opravljalo svoje naloge.

Vas zanima več?

Naši strokovnjaki vam bodo z veseljem odgovorili na vaša vprašanja in vam pomagali razrešiti dvome. Kontaktirajte nas!


Imate vprašanja?